Cum importam datele in FET?

 

Avem nevoie de programele:

1.FET - https://lalescu.ro/liviu/fet/

2.OpenOffice - http://www.openoffice.org/

3.Pspad - http://www.pspad.com/ sau Notepad

 

1.Accesam folderul “result” din folderul rezultat in urma dezarhivarii arhivei programului FET si stergem tot continutul acestui folder(initial acesta este gol);

2.Din meniul programului FET alegem “Fisier-Nou” iar la intrebarea « Sunteti sigur ca vreti sa incarcati date noi ? » alegem « Da » ;

3.Din meniu alegem « Fisier-Exporta-Exporta valori separate prin virgula(text) » si alegem « Bine » fara a face modificari in fereastra respectiva ;

4.In acest moment se creeaza sase fisiere cu extensia csv pe care le gasiti in folderul « result ».Aceste fisiere sunt : _Activities ; _Activity_Tags; _Rooms_and_Buildings; _Subjects; _Teachers si _Years_Groups_and_Subgroups.

5.Deschidem programul Calc din suita OpenOffice(File-Open) si alegem fisierul _Subjects(Discipline) .Se deschide o fereastra in care la Character set alegem”Western Europe Windows -1252/Winlatin 1”.Click “ok”.In prima celula apare scris "Subject".In acest moment modificam "Subject" in "Subject" si adaugam toate disciplinele scolii noastre.Acestea se adauga pe prima coloana , in cate o celula sub forma:

"Subject"

matematica

chimie

dirigentie

Salvam acest fisier.(File-Save)

6.Accesam folderul „result” , click dreapta pe fisierul _Subjects.csv si alegem optiunea “ PSPad”.Acest fisier are continutul:

"""Subject"""

"matematica"

"chimie"

"dirigentie"

si modificam in:

"Subject"

"matematica"

"chimie"

"dirigentie"

Obs.Modificarea poate fi realizata si cu Notepad sau alt editor.

si in final File-Save.

Aceasta modificare trebuie facuta deoarece Calc are un bug in ceea ce priveste exportul in CSV ce va fi remediat in versiunea OpenOffice 3.

7.Vom importa disciplinele in FET-Fisier-Importa-importa valori separate prin virgula(text)-Importa discipline din fisier CSV-si alegem fisierul _Subjects.csv si importam disciplinele.

8.In acelasi fel ca mai sus se procedeaza pentru introducerea datelor in _Teachers(Profesori); _Years_Groups_and_Subgroups(Ani,grupuri si subgrupuri); _Activities (Activitati).

IMPORTANT :Este recomandat sa introduceti datele in fisierele prezentate anterior in ordinea  precizata mai sus.Se poate si altfel :intai introducem datele pentru ani,grupuri si subgrupuri si apoi activitatile, FET adaugand automat si datele pentru profesori si discipline.Dezavantajul ar fi ca nu putem verifica daca nu cumva am introdus gresit datele pentru discipline si profesori atunci cand se face importul activitatilor.

 

OBS. Cand introducem activitatile vor trebuie completate coloanele "total duration"(durata totala) si "split duration"(impartirea pe ore).

Puteti lasa una din coloane necompletata daca doriti.

ex 1:
total duration = 4
split duration = 2+1+1
=> corect


ex 2:
total duration = 3
split duration = 2+1+1
=> FET nu importa acea linie


ex 3:
total duration = 4
split duration = (fara valoare)
=> FET automat aloca la  split duration 1+1+1+1


ex 4:
total duration = (fara valoare)
split duration = 2+1+1
=> automat aloca total duration 4

Astfel timpul de introducere al datelor va fi mai scurt.Dar completand ambele coloane precizate mai sus introducerea datelor este mai „ sigura”.

 

Tips&tricks-Pentru a introduce rapid activitatile in CALC folositi posibilitatile oferite de acest program de calcul tabelar.

Ex :Pentru a multiplica pe verticala continutul unei celule in mai multe celule procedati astfel :

a)Plasati cursorul in coltul din dreapta jos a celulei ce doriti sa o clonati(cursorul se transforma in +) ;

b)Tinand apasata tasta « CTRL » drag and drop cursorul in functie de gradul de multiplicare.

Acesta este si motivul principal pentru care introducerea datelor dintr-un program de calcul tabelar este mai eficienta .Un al doilea motiv :depistarea rapida a erorilor in introducerea datelor.

 

OBS.Se poate utiliza si Excel pentru importul datelor in FET insa procedura este mult mai complicata decat cea prezentata anterior.In linii mari etapele ar fi :

1.Creem 6 fisiere corespunzatoare celor 6 fisiere prezentate mai sus(_Activities ; _Activity_Tags; _Rooms_and_Buildings; _Subjects; _Teachers si _Years_Groups_and_Subgroups) .

2.Introducem datele necesare si le salvam cu extensia CSV.

3.Facem modificarile necesare cu PSpad;

4.Importam datele in FET

 

18.07.2008

daviodan@yahoo.com